Yumurtalık kistleri hastaların yumurtalıklarından kaynaklanan içi sıvı, kan yada jelimsi materyalle dolu balonumsu yapılardır.
Yumurtalık kistlerinin büyük kısmı fizyolojik yani kadının yumurtlama döngüsü içerisinde yumurtlama keseciğinin büyümesi ile gelişen hormonal kistlerdir. Bunlara yumurtlama kistleri adı da verilir. Ay ortasında yumurtlama ağrısını yaratan kistlerdir. 20 yada 30 mm boyutlara ulaşan kistlerdir.
Yumurtlama zamanı ultrasonda rahatlıkla görülür. Bazen bu kistler yumurtlama yapmaz ve büyür. 4 yada 5 cm boyutlara ulaşıp kasık ağrısı gibi rahatsızlıklar yada kistin içine kanayarak şiddetli karın ağrısına yol açabilir.
Kist değerlendirmesi ilk olarak ultrasonografi ile yapılır. Bu değerlendirmede kist içeriğinin yapısına bakarak kistin fizyolojik bir kist mi yoksa, iyi tümöral bir kistimi, çikolata kisti mi yoksa kötü huylu bir kistik yapımı değerlendirilmelidir.
Yumurtalık kisti belirtileri kistin çeşidine göre farklılık gösterebilir. Basit fizyolojik kistler hiç bir ağrı yada belirti vermeyebilir, hafif kasık ağrıları yaratabilir, çatlamayıp büyürlerse şiddetli kasık ağrıları yapabilir.
Kist içine kanayarak hastanın acil hastanede takibini gerektirebilir. Kanama durmaz ise acil laparoskopik cerrahi gerekebilir. Dermoid kist denilen doğuştan gelen kistler içinde diş, kıl ve yağ doku barındırabilir, yumurtalığın torsiyonu yada burulmasına yol açarak şiddetli kasık ağrılarına ve yumurtalığın beslenmesinin bozularak kaybına yol açabilir.
Çikolata kistleri adet ağrıları ve ilişkide ağrı yaratarak ilerleyici şekilde yumurtalığın yumurta rezerv kaybına ve kısırlığa yol açabilir. Kötü huylu tümöral kistler karın içi boşlukta sıvı toplanmasına ve sindirim sistemi şikayetlerine yol açabilir.
Yumurtalık kisti ameliyatı yumurtalıktaki kistin çıkarılarak yumurtalığın korunduğu ve kistin patolojik tanıya gönderildiği ameliyattır. Altın standart laparoskopik yani kapalı cerrahi ile yapılmasıdır. Günümüzde hastalara önerilmesi gereken öncelikle kapalı cerrahidir.
Açık cerrahide batın katlarının kesilerek açılması uzun süren iyileşme süreci, enfeksiyon riski, fıtık riski, barsak tıkanıklığı ve batın içi yapışıklık risklerini beraberinde taşır. Tekrarlayan kistlerde laparoskopi kullanarak hastaya müdahale etmenin avantajları büyüktür.
Ameliyat, göbek deliğinden karın içi boşluğun karbondioksit ile şişirilerek optik kameranın karın içi boşluğu ve kasık boşluğunu görüntüleyecek şekilde yerleştirilmesiyle başlar.
Yumurtalıklar, rahim ve tüm batın içi organlar kamerada değerlendirilir. Ardından yan trokarlar yerleştirilerek laparoskopik ameliyat aletleri yerleştirilerek yumurtalıktaki kist yumurtalıktan ayrılır ve laparoskopi torbası içinde batın dışına çıkarılır.
Günümüzde yumurtalık kist ameliyatlarına ilk yaklaşım laparoskopik müdahaledir. Kapalı cerrahi yumurtalık kistlerinde altın standarttır. Prof. Dr. Önder Koç Ankara da yıllıdır yumurtalık kisti ameliyatı yapmaktadır. Randevu için iletişim menüsünden bize ulaşabilirsiniz.
Yumurtalık kisti ameliyatı göbek deliğinden karın içi boşluğun karbondioksit ile şişirilerek optik kameranın karın içi boşluğu ve kasık boşluğunu görüntüleyecek şekilde yerleştirilmesiyle başlar. Yumurtalıklar, rahim ve tüm batın içi organlar kamerada değerlendirilir.
Ardından karnın kasık ve yan bölgesine trokarlar yerleştirilerek laparoskopik ameliyat aletleri yerleştirilerek yumurtalıktaki kisti yumurtalıktan ayrılır ve laparoskopi torbası içinde batın dışına çıkarılır.
Materyal patolojik incelemeye gönderilir. Kistin cinsi patolojik tanı ile kesinleştirilir. Patolojik tanı alana kadar konulan tüm tanılar ön tanı olarak kabul edilir. Kesin tanı parçanın patolojik incelemesinin yapılması sonrası konur.
Yumurtalık kisti ameliyatını yapacak ekibin bu tip ameliyatlara laparoskopik yaklaşım konusunda deneyiminin yüksek olması gerekir. Yumurtalığın beslenmesini bozacak yada besleyici damar yapısına zarar verecek hareketler yumurtalığın kaybına yol açabilir.
Yumurtalık üremenin temel organıdır. Yumurtalık kaybı her ne kadar diğer yumurtalık varlığını sürdürsede üreme fonksiyonlarında ve hormona salgılanımında azalma anlamına gelir.
Yumurtalık kistine laparoskopik yaklaşım yapacak ekibin kiste kötü huylu tümör olasılığını akıldan çıkartmadan tümör cerrahisi prensiplerini gözeterek yaklaşması gerekir.
Yumurtalık kisti ameliyatı laparoskopik olarak yapılır ve kistin özelliğine göre ameliyat 1 saat ile 2.5 saat arasında sürebilir. Özellikle çikolata kisti ameliyatları sebep oldukları yapışıklıklar nedeniyle uzun sürebilir.
Yumurtalık koruyucu cerrahiler yumurtalığın alındığı cerrahilere göre her zaman daha uzun sürer çünkü organ koruma söz konusu olduğunda daha hassas bir cerrahi söz konusudur.
Kapalı cerrahi uygulamalarda deneyimin artması ile açık cerrahi uygulamalar ile aralarındaki süre farkı en aza inmiştir. Süreyi etkileyen faktörler arasında cerrahın kapalı cerrahi uygulamalar ve organ koruyucu cerrahiler konusundaki deneyimi önem taşır.
Kapalı cerrahi tecrübe kadar kullanılan ekipmanın kalitesine de bağlıdır. Cihazların sorunsuz çalışması ameliyat süresini kısaltan bir faktördür. Cihazların kontrolü ameliyata başlamadan yapılmalıdır.
Yumurtalık kisti ameliyatları günübirlik cerrahilerdir. 12 veya 24 saat içinde hasta evine, 1 hafta içinde işine dönebilir. Kapalı cerrahi olduğu için evde ağrı kesici dışında ek bir antibiyotik kullanımına gerek yoktur.
Karında 5 mm-10 mm ilk kesilere dikiş atılabilir yada yapıştırma yapılabilir. Bu kesilere bir kez pansuman yapılır. Antibakteriyel film tabakasıyla kaplanan kesilere bir daha pansuman yapılmaz hasta evinde duşunu alabilir. Yara açık bırakılır.
Yumurtalık kistinin sızması halk arasında yumurtalık kisti patlaması olarak bilinir. Aşırı karın ağrısı ile hastanın hastanelik olmasına neden olur. Apansitle sıklıkla karıştırılır. Kist sıvısının yada kanamalı içeriğinin karın içi zara teması ağrının temel sebebidir.
12-24 saatlik takip süreci içerisinde ağrıda gerileme yoksa laparoskopik müdahale endikasyonu konur. Çoğunlukla kist sıvısı sızarken kist duvarında oluşan bir kanamanın durmaması hastayı ameliyata götüren ana nedendir. Ameliyatta kanamanın laparoskopik olarak durdurulması, kist kapsülünün patolojiye gönderilmesi temel amaçtır.
Yumurtalık kisti cinsine göre çıkarılma endikasyonları vardır. Basit bir kist görüntüsü 2-3 aydan fazla varlığını sürdürürse tümör şüphesiyle çıkarılmalıdır. Çikolata kistlerinde 4-5 cm büyüklük, ağrı, çocuk istemi çıkarılma endikasyonu olabilir.
Dermoid kistlerde büyüme ve torsiyona yani yumurtalık beslenmesinin bozulması riski durumunda laparoskopik olarak temizlenmelidir. Her türlü tümör şüphesi taşıyan ve MR incelemede kontrast madde tutulumu olan kistler laparoskopik olarak çıkartılıp patolojiye gönderilmelidir.
Yumurtalık kistlerinde 2-3 adet dönemi içinde kaybolanlar basit kistlerdir. Diğer kistlerin kendiliğinden kaybolma eğilimi yoktur. Çikolata kistleri sızıntı yapıp küçülebilir. Dermoid kistler yıllar içinde büyüyebilir. Tümöral kistlerde kalın cidarlı olup kendiliğinden kaybolma eğilimi yoktur.
Yumurtalık kistlerinin en sık belirtileri kasık ağrılarıdır. Sindirim sistemi şikayetleri yaratabilir. Karın boşluğunda büyüyüp hiçbir şikayet yaratmayabilir. Kist şikayetleri çok atipik olabilir. Dermoid kistler yumurtalığın beslenmesinin bozulup çürüme ağrılarına yol açabilir.
Eşim yumurtalık dan kist ameliyatı oldu .henüz ağrıları geçmedi 10 gün oldu .durumu sizce nedir acaba hani demelerine göre masadan kalkamayan bile olmuş. Allah rızası için görüşünüzü bizimle paylsrmsnz
öncelikle geçmiş olsun. ameliyatı açık mı yoksa kapalı mı oldunuz? açık ameliyatlarda iyileşme süresi kapalıdan daha uzundur. normalde ameliyattan 10 gün sonra kontrolde hastalarımızın genel durumunu değerlendiryoruz. eğer her geçen gün öncekinden daha iyi değilseniz doktoru nuzdan kontrol randevusu almanızı öneririm.
Benim kistim 5cm doktor 3 ay sonra kontrole gel dedi ne kisti olduğunu sormadim sizde 5cm kist çikolata kistimi yada ilerede büyüme olurmu
merhaba. bu bilgi ultrason görüntüsüne göre doktorunuzun verebileceği bir bilgidir. kistler içeriklerine göre adlandırılır. büyümeleride yine kistin çeşidine göre değişkenlik gösterir. çikolata kisti için bu büyüklük ameliyat kriteri iken, basit kistlerde takip önerilebilir.
8cm çapında dermoid kistim vardı ve ameliyat oldum. Ameliyat öncesi yalnızca kisti alacağını söyleyen doktorum ameliyat sonrası sol yumurtalığımi tamamen aldığını söyledi. Patoloji raporu ameliyat sonrası tamamen iyi geldi. Zaten kanserden suphelenilmemisti. Benim sorum dermoid kist ameliyatında yumurtalığın tamamen alınması normal midir. Yoksa bosu boşuna yumurtaligimdan mi oldum. Yasim 48 ve çocuğum yok. Cevabınız için teşekkürler
Laparoskopik dermoid kist ameliyatlarında yumurtalık korunabilir. Yumurtalıkta kontrol edilemeyen kanama yumurtalık alınması gerektirebilir. Detaylı bilgiyi ameliyat yapan doktorunuzdan alabilirsiniz.
Yumurtalık kisti için ameliyat ücreti ne kadar?
Yumurtalık kisti ameliyat fiyatlarımız muayeneden sonra işleme göre farklılık göstermektedir. Kist ameliyatları kistin çeşidine göre farklılık gösterir.
Ben 35 yaşında 21 agostos 2019 hpv16 pozitif çıktı cın3 dü ve rahim sağ Yumurtalık alındı açık amalıyat la sol Yumurtalık bırakıldı oda kist vardı 30 mm büyüklüğü geçen ay birdi dün kontrolümüm günüydü gittim ve kist2 olmuş doktorum ilaç vermedi tekrar bir amaliyat daha olmalıyım mı
Takip edilebilir. Takipte büyür ve kaybolmaz ise laparoskopik olarak yani kapalı cerrahi ile alınabilir.