Rahim duvarı kalınlaşması yada endometrial hiperplazi adet görmeyi sağlayan rahim içi astar dokusunun rahatsızlığıdır.
Endometrium adı verilen rahim içi astar dokuyu oluşturan endometrial bezlerin düzensiz ve aşırı çoğalmasıdır. Rahim içi doku aşırı östrojen uyarılmasına maruz kalırsa ve bunu dengeleyen progesteron hormonu yeterli değilse endometrial hiperplazi meydana gelebilir.
Rahim duvarı kalınlığı yaratan aşırı östrojen vücutta üretilir yada dışardan alınabilir.
Rahim duvarı kalınlığı hücrelerde ki yapısal değişikliklere göre alt tiplere ayrılabilir. Rahim duvarı kalınlığında önemli nokta bu problemin Endometrial kanser dediğimiz rahim kanserine dönme riskidir.
Bu yazımızda rahim duvarı kalınlaşması nedir? sorusunu cevaplamayı amaçladık. Rahim duvarı kalınlaşmalarının yarattığı rahim kanseri (endometrial kanser) riski, tanı, tedavi ve ameliyatları için ilgili sayfa linkimizi tıklayabilirsiniz.
Rahim kalınlaşmasının en önemli sebebi progesteron eksikliğinde aşırı östrojene maruz kalmaktır. Östrojen rahim duvarını kalınlaştıran bir hormondur. Progesteron ise bu kalınlaşmanın düzenli adet kanamaları ile incelmesini sağlar.
Rahim duvarı kalınlaşması nedenleri;
Sağlıklı bir kadında östrojen ve progesteron dengeli ve uyumlu bir şekilde salgılanarak düzenli adet görmeyi sağlar. Bu denge bozulduğunda (östrojen miktarı çok arttığında) rahim duvarında kalınlaşma olur.
Rahim kalınlaşması rahim kanseri demek değildir. Bununla birlikte rahim kalınlığı tespit edildiğinde rahmin alındığı durumlarda %40 eşlik eden kanser hücreleri tespit edilmiştir. Rahim kalınlığı rahim kanserini yaratan en önemli nedendir. Rahim kanseri en sık görülen jinekolojik kanserdir. Kadın kanserlerinde sıklığı 4. Sıradadır.
Rahim kalınlık artışı rahim kanserine yol açan en önemli neden olarak kabul edildiğinden erken tanı, teşhis ve tedavisi doğru yapılırsa rahim kanseri oranlarında düşüş yaşanacaktır.
Rahim duvarı kalınlaşması kanser olmamakla birlikte rahim kanserine en çok yol açan sebeptir.
Rahim kalınlığının 4 alt tipi farklı oranlarda rahim kanserine yol açabilir. Bunları sıralayacak olursak;
Kompleks atipili hiperplazisi olan hastaların %50 sinde eşlik eden rahim kanseri görülebilir.
2004 yılında dünya sağlık teşkilatı (WHO) bu sınıflamayı kompleks bularak yeni bir sınıflama getirdi. Yeni sınıflama sisteminde rahim kalınlaşması 2 gruba ayrıldı. Bunlar;
Bu sınıflamada basit ve kompleks kelimeleri kaldırılmıştır. Hastaların genetik incelemelerinde atipik endometrial hiperplazisi olan hastalarda PTEN ve KRAS mutasyonları tespit edilmiştir.
Rahim duvarı kalınlaşması belirtileri arasında en sık karşımıza çıkan anormal vajinal kanama şikayetidir.
Hasta adet düzensizliği için doktora başvurduğunda yapılan transvaginal ultrason muayenesinde rahim kalınlığı tespit edilecek ve önerilecek rahim duvarı parça alma (pipelle biopsi) ile tanı konabilecektir.
Kanama düzensizliği ile doktora başvuru rahim kanserlerinin %70 inin erken evre de tanı almasını sağlayacaktır.
Rahim kalınlaşması tespit edilen hastada hastalığın takip ve tedavisinin planlanması için dikkat edilmesi gerekenler şunlardır;
Çoğu hasta yoğun vajinal kanama nedenli olan kansızlık ve soluk bir görünümle başvuracaktır. Demir depoları boşalmış hastalara hızlıca demir destek tedavisi başlanmalıdır.
Jinekolojik muayeneye meme muayenesinin eşlik etmesi önemlidir. Miyom, yumurtalık kistleri ve diğer jinekolojik problemler açısından hasta değerlendrilmelidir.
Rahim duvarı kalınlaşması ve incelmesi adet döngüsü sırasında fizyolojik olarak görülür. Bu nedenle hastanın yaşı ve muayene tarihinde adet döngüsünün neresinde olunduğu önem taşır.
Rahim duvarı kalınlığı kaç olmalı sorusunun cevabı hasta yaşına göre değişir. Menapoz sonrası bir kadında rahim duvarı kalınlığını 4 mm nin üzerinde olması rahim kanseri riskini artırırken, 4 milimetrenin altında rahim kanseri riski %1 in altındadır.
Üreme çağındaki kadında rahim kalınlığının 7 mm nin altında olduğunda rahim kanserine rastlandığı görülmez.
Rahim duvarı kalınlaşmasının nedeni östrojenin karşılığında yeterli progesteron olmayışıdır. Bu nedenle progesteron içeren rahim içi araçlar yada aralıksız progesteron hormonu kullanımı (MPA, NETA) rahim içi kalınlaşmasını düzeltebilir.
Rahim duvarı kalınlaşması en sık olarak uzamış adetlere, adet ara kanamalarına ,pıhtılı adet kanamalarına ve menapoz sonrası kanamalara sebep olur.
Rahim kalınlaşması tedavi planında 3 temel prensipe dikkat edilir. Bunlar;
Eğer hasta doğum yapmamış ise gebelik planına göre takip planlanırken doğumlarını tamamlamış bir kadında rahimin alınması önerilebilir.
Atipi içermeyen endometrial hiperplazide rahim kanserine dönüşüm riski 20 yılda %5 kadardır. Aşırı kilo alımı düzeltilmeli ve Hormon kullanımı kesilmelidir. Levonorgestrel taşıyan rahim içi araçlar rahim boşluğuna yerleştirilebilir. Rahim içi araç takamayanlar aralıksız noretisteron veya medroksiprogesteron içeren ilaçlar alabilir.
Gerilemenin görülebilmesi için tedavi en az 6 ay sürdürülmelidir. 6 ayda bir endometrial parça alınması önerilmelidir. Tedavi sonlandırılmadan en az 6 ay ara ile alınmış 2 temiz biopsi sonucu elde edilmelidir.
Eğer hasta kilolu ve BMI 35 in üstünde tekrar riskine karşı hasta yıllık kontrollere çağrılmalıdır. Kontrollerde transvaginal ultrason ile kalınlık değerlen dirilmeli gerek görülürse rahimden parça alınması tekrarlanmalıdır.
Rahim kalınlaşmasında rahmin alınmasını gerektirecek durumlar şunlardır;
Menapoz sonrası kadında endometrial hiperplazi durumunda rahmin yumurtalıklarla birlikte alınması önerilmelidir. Menapoz öncesi kadınlarda ise erken kemik erimesi ve kalp hastalıkları riskleri nedeniyle yumurtalığın alınması kişi bazlı değerlendirilmelidir.
Rahim içine kanül adını verdiğimiz ince bir boru yardımıyla girip negatif basınçla rahim içi astar dokusu olan endometriumdan örnek alınmaya çalışılır. Boru sert bir kitlede kıvrılabilir ve örneği yetersi alabilir. Bu işlemde rahimin iç astar dokusunu ancak %50 kısmından biopsi alınabilir. Sonuç negatif gelirse ve şüphe devam ediyorsa biopsinin histereskopi ile görerek yapılması gerekir.
Endometrial biopsi muayenehane yada ameliyathane de sedasyon yada lokal anestezi altında jinekolojik muayene masasında yapılır. Öncelikle spekulum adı verilen alet vajene takılır, serviks yada rahim ağzı görülür, serviks örnekleme borusunun geçişi için genişletilir, ardında örnekleme borusu rahim içine girerek iç duvardan örnekler alır.
Rahim duvarının normalden kalın olduğu durumlar, aşırı ve uzun süren adet kanamaları, adet arası kanamalar, menapoz sonrası kanamal endometrial parça alınması endikasyonlarıdır.
Endometrial intraepitelyal hiperplazi durumunda hasta doğurganlığını korumak istiyorsa rahim alınmayabilir. Bu tercihin hastalığı rahim kanserine ilerlemesine, eşlik eden yumurtalık kanseri, tümörün vücuda dağılması ve hastanın hayatını kaybetmesine kadar gidecek sonuçları olabilir.